10 Gode råd til køb af kunst

Køb kunst som danner rammerne om dit liv og hverdag.

Jagten på et kunstværk til hjemmet, kan være svær at få startet på. Mange tror det kræver at man bliver ekspert indenfor kunsthistorie og har et overblik over hele den store kunstscene.

Forhåbentlig kan disse par guidelines hjælpe til hvordan man kan finde personlig og original kunst til hjemmet.

Hvad er du på udkig efter

Når du vil købe kunst, skal du først gøre dig klart, hvorfor du vil købe. Er det væggene eller vindueskarmen der trænger til noget ganske særligt? Har du forelsket dig i et særligt værk, eller køber du med henblik på en investering? Svaret på dette er et godt udgangspunkt for din kunstjagt.

Den store forskel på at at investere i kunst i stedet for at købe en “almindelig investerings aktie”, er at det kræver en langt større følelsesmæssig involvering at finde og købe det helt rigtige kunstværk.

Start på Instagram

Instagram er et rigtig godt sted at blive introduceret til ny kunst og mange kunstnere er også selv instagram brugere.

Find nogle kunstnere, som du finder visuelt interessante, og følg dem. Mange kunstnere lægger også værker op af andre kunstnere, og på den måde bliver du introduceret til nye kunstnere som måske stadig er ukendte. På instagram hører man om værkerne, inden de kommer på galleri og stiger i pris. Instagram er altså en mulighed for på et meget tidligt stadie at købe værker til en realistisk og overkommelig pris. 

Følg gallerister og kunstsamlere.

Hvis du har tænkt dig at bruge et betydeligt beløb på et stykke kunst, så kan det være en god idé at lave lidt researche inden du køber. 

Hvilket galleri repræsentere kunstneren, hvilke udstillinger og samlinger man kan finde andre eller lignende værke hos. Læse interviews og kunstblogs som omhandler kunsteren. Jo mere du ved desto mere detaljeret bliver din oplevelse af værket.

Gallerier ønsker at vise dig hvad de har.

Gallerierne vil gerne have besøg og fortælle om hvad de har. Dette er ikke blevet mindre af at folk ofte vælger at købe kunst online.

Du kan også kontakte kunsteren direkte eller et kunstner drevet galleri og få lov at kigge forbi værkstedet og se processen bag og på samme tid få baggrunds fortællingen.

Før du køber, se kunsten i virkeligheden

Man skal være en virkelig dygtig kunstkender for at kunne vurdere kunst ud fra et billede på nettet. Kunsten skal ses i virkeligheden, så når din nysgerrighed er blevet vakt, så forsøg at få en aftale i hus så du kan få lov til at se værket i virkeligheden. 

Bliv væk fra ferniseringen

Kom nogle dage efter ferniseringen, så kan du få ro til at se værkerne og stedet har sikkert lidt bedre tid til en rundvisning. Mange tror, at man skal skynde sig til fernisering for at købe det bedste. Men tit bliver de gode værker hængende til sidst. Dette kan skyldes at de mindre umiddelbare smukke eller mere komplicerede værker. Sådanne værker er ofte de mest interessante, men det er ofte dem som stadig hænger tilbage efter ferniseringen. 

Det er måske endda muligt at forhandle lidt på prisen kort før udstillingens slutning.

Følg din mave

Du skal ikke gå rundt og overveje dit køb alt for længe for så er værket måske solgt. Og da kunst er unika så findes der sandsynligvis ikke en hel hylde fyldt med ligenede skulpturer.

Man skal følge sin mavefornemmelse. Det er vigtigt at det ikke er andres råd eller smag som bliver det afgørende argumentet. Det er dig, der skal se på værket. Stol på din nysgerrighed og fascination. Hvis fascinationen ebber ud så kan du altid sælge kunsten videre.

Kunst skal irretere 

Der skal være noget som driller og irriterer dig ved værket. Det er et tegn på at du ikke går hen og bliver træt af værke lige med det samme. Hvis man kun køber værker som er smukke og pleasende så bliver man også hurtigt ligeglad eller færdig med det.

Pris

Hvis det er en ukendt eller ung kunstner, så er værkerne ofte billige. Men ellers er det svært at give et entydigt svar på hvad den gode eller rigtige pris er.

Men hvis du finder et værk som du kan lide og har råd til det, har det jo en værdi for dig. En god research kan selvfølgelig hjælpe dig til at komme på sporet af det gode kunst køb.

Keramik og keramisk kunst er populært som aldrig før

Igennem de senere år er keramisk kunst og keramiske skulpturer blevet meget populære. Mange kunstnere er begyndt at udtrykke sig i leret.

Her er der måske en oplagt mulighed for at gøre gode kunst handler.

Du er altid velkommen til at kigge forbi vores værkstedsbutik og showroom på Vesterbrogade 24b i København. Her kan du få lov at se et levende keramik studio hvor både keramisk kunst og design bliver produceret. Og her kan du købe nye keramiske malerier og skulpturer som endnu ikke er nået ud til gallerierne.

Held og lykke med kunst jagten.