Kreativitet er en muskel som skal trænes

Der en en kreativitet som bobler under overfladen.

Mængder af folk slæber staffelier og lærreder hjem i stuen, melder sig til keramiske kurser og besøger kreative hobby forretninger, med et ønske om at kunne give kreativiteten form.

Nye virtuelle gallerier og private kunstskoler, strikke online grupper og keramikværksteder som åbner op for kursister, bliver flere og flere. Rundt omkring i det danske land kan du tilmelde dig alt fra croquis til stikkeklubber. Danskerne vil male og inspireres og være til i øjeblikket - de vil opnå den eftertragtede “flow tilstand”. 

Hverdagen er fyldt med arbejds regneark, familie logistik og lange “todo lister” - så hvordan opnår man kreative pauser i hverdag? Her er et kreativt projekt en fantastisk ramme for at skabe rum for kreativteten.  

Vi mennesker bevæger sig længere og længere væk for de konkrete håndværk og kunsthåndværk. Kreativiteten bliver mere og mere noget som primært forgår i teams med gule postit og koncepter som tager sin form på en computerskærm. På disse områder vælter det ud med fremtidens idéer. Men vi mennesker er mere en 2D skitser eller krøllede computer tanker, vi har brug for at lege og bruge alle vores sanser i kreativiteten.

Den frie leg uden formål er en meget sjælden gæst for den almindelige dansker. Men jeg mener at den kan være lige så vigtig som en frisk gåtur i skoven. Man indser først hvor meget man har savnet skoven når man står midt i den og fyldes af dens grønne duft. Vores hjerner har brug for pauser. 

Jeg nyder at stå på sidelinjen og mærke hvordan vores kursister på vores værksted “Viktoria ceramic studio”, vender tilbage til legen. Først starter de lidt rustent og tøvende i leret som om de ikke kan ryste deres indre krav “sådan bør den rigtige vase se ud”, af sig. Efter et par gange kommer gisten i øjnene og de forsvinder ind i legen. Det er en gave at kunne være med til at skabe rum for en del af mennesket som ofte ikke har plads …. Eller plads nok i hverdagen.

Når evnen “at kunne lege” er genvunden kan vi, kursisten og underviseren, i fælleskab begynde at fylde keramiske KnowHow på. Keramikken er umiddelbar og tilgængelig for alle uden tidigere erfaring, men det er også en livs lang skole af teknikker og grundlæggende guidelines. Når denne balancegang vokser sammen vokser kreativitet også.

At være kunstner eller designer er ikke beskyttede titler, dette kan muligvis være med til at udvande området. Jeg mener dog snarere det kan være med til at danne en forståelse og respekt for faglighed og håndelag. Vores kursister får en større forståelse for hvad det kræver at lave et vellykket keramik, og de anerkender den tid og kunnen der ligger til grund. Kreativiteten  igennem keramikken er en gave for den som udfører objekterne og for dem som glædes ved det færdige resultat.

Vores kreativitet er en muskel som skal bruges - man kan godt mærke at man er ude af form og samtidig mærke den kæmpe glæde når den trænes.

Er I interesseret i at deltage på et af vores keramik kurser - kig forbi vores hjemmeside: www.viktoriaceramicstudio.dk

Her finder I mere information og mulighed for at booke et kursus.

keramik værktøj